Sramota me.

Sramota me.

 

I šta treba?

Da se pretvorimo svi u njih, u te odvratne siledžije i da okrećemo glavu dok se  iživljavaju?

 Sramota me je nekih muškaraca u ovoj sredini.

 Sramota me je što ćutite, sramota me je što podržavate, ne razumete, ne trudite se ni shvatiti o čemu je ovde reč. Sramota me je dok su toliki životi naših žena ugroženi, dok se tuku, vređaju i ponižavaju, dok čiste, peru, neplaćene i obespravljene, sramota me je dok rade prekovremeno, nedeljom, praznikom, sramota me je dok u ovoj sredini postoje muškarci kojima je to ili smešno ili ih nije briga ili ono najgore, koji to sve i rade.

 Sram vas bilo sve, do jednog.

Svega mi, sve više me sramota što živimo u ovakvoj sredini. Više i ne toliko što živimo kao stoka, u dužničkim ropstvima, minusima, blokiranim računima,  što „krpimo“ kraj s krajem iz meseca u mesec i hranimo se kao stoka, otrovima, što pijemo zagađenu vodu i udišemo zagađeni vazduh.Svega mi, nije me sramota toliko i te činjenice što nas omalovažavaju i prave budalama. Najviše me sramota u zadnje vreme što živim u ovakvoj sredini, među takvim muškarcima.

Nije mi jasno i ne mogu shvatiti ponašanje velikog dela mojih sugrađana muške populacije.Nije mi jasno i sramota me kada i pomislim da je nekom muškarcu normalno udariti ženu, suprugu, majku, devojku, sestru.

Kakve su to vas žene odgajile dragi moji muškarci Srbobrana? Zar vas nisu odgajile brižne majke, njihove ruke i obrazi, zar ste  u svojim kućama trpeli bilo kakav oblik nasilja nad ženama pa vam je to dopustivo, normalno, poželjno?.

 

Nasilje u našim porodicama eskaliralo je u sada već alarmantne mere. Po ozbiljnim analizama jedna od tri žene u Srbobranu izložena je nasilju u porodici. Na dnu smo po moralu, po pogledu na svet, na dnu smo po kulturi, na dnu po ekonomiji, dno smo dotakli kao ljudi kada smo pljunuli na svoju prošlost, svoje pretke, sredinu u kojoj živimo i u kojoj ste odrasli, na dno su nas doveli kao ljude i pretvorili u stoku, jer i stoka bolje i mirnije živi od nas večno pod stresom.

Strahom smo okovani kao zadnje životinje, i ono zadnje što nam je ostalo, ono temeljno što nam ne mogu oduzeti, pravo da štitimo svoje žene, majke, devojke, sestre, sada nam ti praznoglavci pokušavaju oduzeti, i čast i dostojanstvo i muškost, sve ste nam oduzeli, smradovi-smrdljivi. Sve.

I šta treba?

Da se pretvorimo svi u vas? I da okrećemo glavu dok ih vi prebijate?

Sramota me takvih muškaraca u ovoj sredini.

Sramota me što ćutite, sramota me što podržavate, ne razumete, ne trudite se ni shvatiti o čemu je ovde reč. Sramota me dok su toliki životi naših žena ugroženi, dok se tuku, vređaju i ponižavaju, dok čiste, peru, neplaćene i obespravljene, sramota me dok rade prekovremeno, nedjeljom, praznikom, i sramota će me biti dok u ovoj sredini postoje muškarci kojima je to ili smešno ili ih nije briga ili ono najgore, koji to sve i rade.

Sram vas bilo sve, do jednog.

Share this post

Comments (12)

 • Ljubica Reply

  Milane…
  Hvala vam na ovome.Najzad da neko stane u odbranu nas žena i da jasno i glasno kaže istinu o tome kako mnoge od nas žive.

  January 22, 2019 at 6:43 pm
 • Dada Reply

  Isplakala sam se.

  January 22, 2019 at 6:44 pm
 • Jovan Reply

  Prvo o narkomaniji a sada o problemu sa kojim se suocene mnoge nase sugradjanke.Bravo i svaka vam cast.

  January 22, 2019 at 6:46 pm
 • Aca Reply

  Šta reći o ovome.Bravo,kapa dole!

  January 22, 2019 at 6:54 pm
 • Okac Reply

  To su ludaci i da je zakona oni bi bili zatvoreni.Nazalost nije tako.Bravo za ovaj clanak,mada se oni o kojima pisete nece postideti i prestati.

  January 22, 2019 at 7:04 pm
 • Clan Reply

  Ruina od društva je kriva za ovakvopsihičko stanje naših stanovnika! Ćute trpe poniženja , dodju kući i sve iskale na ženama. Muškarci budite muškarci prema onima koji vas dovedu do toga da dignete ruku na nekoga slabijeg od vas ….na vase supruge majke sestre

  January 23, 2019 at 9:33 am
 • osmeh Reply

  Opet aktuelna tema,ali opet sve nekako uopsteno, i gde moderator ispada neki Don Kihot sto udara na vetrenjace sa slabom sansom da spase Dulcineu.Konkretno,ima li imena nasilnika i izrabljivaca?Koje su konkretne mere protiv njih?

  January 23, 2019 at 2:08 pm
  • Jasna. Reply

   Zbog čega ste maliciozni?
   Vi sami kažete da je tema aktuelna,a odmah nakon toga da urednik zbog istog teksta “ispada neki Don Kihot” što bi trebalo da znači da je ovo napisao da bi se nekome dopao, a po najpre ženama.
   Vi ste ustvari ljubomorni…😅😅😅

   January 23, 2019 at 9:20 pm
   • osmeh Reply

    Pa muskarci bi trebalo da se trude da se dopadnu zenama.Ja sam samo ukazao da je,po mom mislenju,tekst dosta uopsten.Ima mnogo-Mi,Vi,ONi,Ovakvi,Onakvi…Ili recimo,”po ozbiljnim analizama”,a ne znamo kojim.
    Kontretni predlozi i konretne mere!!!!

    January 24, 2019 at 4:16 pm
  • Neko sa strane Reply

   @osmeh
   Pa Vi se salite!?Trazite da moderator napise temu, da pronadje i javno napise imena nasilnika i izrabljivaca? Nije Vam cak ni to dovoljno pa povrh svega pitate koje su konkretne mere, ocekujete (mada mi licno zvuci kao zahtev) da gospodin Stijacic licno preduzme konkretne mere protiv nasilnika i izrabljivaca? Hocu da verujem da se salite. U suprotnom, komentar Vam je u najmanju ruku podsmesljiv, drzak……
   Apropo podsmesljivog – ne pristoji Vam potpis “osmeh”. Konkretno, prikladniji bi Vam bio pseudonim PODSMEH.To je sa moje strane najkonkretnije, a najmanje sto zasluzujete.

   February 16, 2019 at 4:53 pm
 • Kiss Csaba Reply

  Upališ televizor. Agresivnost od crtanih filmova do dnevnika! Važi pravilo ” Dobra vest je loša vest “. Odeš na intetnet, govor mržnje, psovke…. Muzika!? Očajan tekst sa agresivnim ritmom, koji te ubija u mozak. Ja bi tu počeo: zakonski regulisao programske šeme i jezik interneta.
  Škole moraju momentalno početi da osvešćuju devojčice, kako agresija nije nešto, što je normalno i da je ne trpe ni jedan momenat u životu!
  Muškarcima treba omogućiti da sa najviše deset sati posla mogu izdržavati svoje porodice, kako bi imali vremena za njih. Za žene da radni dan traje maksimalno sedam sati, bez rada vikendom, a da dobijaju istu platu, jer one moraju biti još više sa svojom decom!
  Organi gonjenja moraju ozbiljno, da shvate prijave a sudovi strogo da kažnjavaju počinioce.
  Znači država, država, država! Ne sutra, već juče! Ako želimo budućnost svojoj deci.
  Ne budemo li se borili za to, mi smo krivi!

  January 26, 2019 at 10:48 am
 • Milorad Reply

  Stvarno je sramota dizati ruku na slabiji pol…Na primer Todor je svoj bes iskalio preko njih cetvorice na muskarcu ali to nema veze posto je clan vladajuce stranke i onda to nije bitno..Tako da svoje probleme sa posla ili zivota mozete lepo da isalite sipkama na nekog slucajnog prolaznika ili nekoga ko vam se zamerio u detinjstvu i tako nesto…

  January 26, 2019 at 12:08 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *