Rat zbog Akademika!

Rat zbog Akademika!

 

U životu svakog od nas zlo se takmiči s dobrim, bolesti pokušavaju  pobediti zdravlje, neuspesi teraju u očaj, a borba ljude neotporne na grubost, bezočnost, klevetu i laž ranjava i ostavlja na pola puta. Mnogi dobri ljudi, angažovani u javnom životu ili politici, iznenađeni su grubošću protivnika, popuštaju  onima koji sve razaraju i nemaju skrupula.

Tako je u lokalnom košarkaškom klubu Akademik.

Akademik je plasmanom u drugu saveznu ligu, što je inače i naj veći uspeh ovoga kluba u svojoj 50 godišnjoj tradiciji, postao PONOS Srbobrana. Toliki ponos da se ogroman poster pobedničke ekipe, našao na naj istaknutijem bilbordu našeg sela.

Ondašnji predsednik opštine Čestić ponesen uspehom i prelepom atmosverom u prepunoj hali, je dao obećanje da će lokalna samouprava stati iza kluba i omogućiti mu nesmetano takmičenje, u drugoj saveznoj ligi.To obećanje nije mogao da ispuni jer je u međuvremenu smenjen,(podneo ostavku) a novo došli predsednik opštine je u razgovoru sa predsednikom kluba Jovanom Tutorovim-Mikicom dao isto obećanje kao i njegov predhodnik.

Sve je bilo kao u bajci.

Problemi koji sada razaraju “Ponos Srbobrana” počinju da se pojavljuju onoga dana (krajem Leta 2017-te godine) kada je Mikica nezadovoljan načinom organizacije košarkaškog turnira u Srbobranu pozvao člana veća za sport Todora Šimpragu.U tom razgovoru koji ima svoje svedoke, Mikica je izrazio svoje negodovanje i ušao u verbalni konflikt sa Todorom, da bi na kraju pale teške reči i vređanje. Mikica je Todora nazvao batinašem iz Šibenika,pozivao ga da dođe da i njega izudara sa svojim batinašima (to Mikica ne negira), a po Mikicinim rečima,Todor je njemu pretio Cajom (Caja i Mikica su nekoliko dana ranije imali koflikt u drugom kafiću i završili na sudu), što Todor i danas negira.

Kako god bilo od tog dana počinju problemi.

Svoju prvu utakmicu Akademik je odigrao u Srbobranu i pobedio na oduševljene prepune hale. Drugu je izgubio u Novom Pazaru, treću pobedio kući i onda je nestalo para za takmičenje.

Opština ne da novac, Tutorov ne može novac da obezbedi na drugi način i klub dolazi u situaciju, da ne može da se takmiči.

Onda je u pomoć priskočio Srđan Kružević, uticao je da opština obezbedi prevoz kod svog partnera, Bečej prevoz, i time je rešen ogroman problem. Nakon toga je Akademik od opštine iz budžeta dobio još 500.000 dinara, i to je garantovalo nesmetano takmičenje do polu sezone.

Odnosi između Mikice i Todora su ispeglani, i oni su jedan drugome pružili ruku, i time zakopali “ratne sekire”.

Sve je sa strane gledano bilo idealno, ali Akademik je igrao izuzetno loše, i uspeo je da “veže” 8 (osam) poraza zaredom.

Joca Andrić je trener koji je vodio Akademik kada je isti ušao u drugu ligu. Joca Andrić zajedno sa svojim bratom Dejom vodi i omaladineske selekcije kluba. U klubu je dugo i dao je značajan doprinos u razvoju istog, ali loši rezultati su trenerima najveći neprijatelj i moralo je doći do smene.

Na insistiranje nas nekoliko iz Mikicine blizine da se posle trećeg poraza nešto uradi (kao što rade svi normalni klubovi na svetu) i dovede drugi trener koji će pokušati da podigne ekipu, Mikica je to odbio. Nisu pomogli ni argumenti da Joca Andrić nema trenersku licencu, da on ne može ni iz tih razloga da vodi ekipu, da sami igrači traže promenu jer se loše radi i ne mogu da imaju komunikaciju sa trenerom, koji ne sme da se ustane sa klupe, Mikica je bio neumoljiv.

“Joca ostaje trener” !

Zoran Janković,( čovek koji je bio angažovan da glumi našeg trenera i da stoji pored aut linije, jer ima licencu, je omogućio Joci da makar sedi na klupi,) je trpeo loše rezultate koji su se njemu pripisivali, jer je on bio zvanični trener Akademika, je posle osmog poraza polako gubio strpljenje. On je činio uslugu Akademiku i posebno Joci, koji nije imao nikakvu komunikaciju sa njime, i to je išlo toliko daleko da je Joca na utakmici u Novom Pazaru na poluvremenu zaključao vrata od svlačionice da Zoran Janković ne može da uđe unutra.Tada je Kod Mikice proradio alarm da nešto mora da se menja, jer će klub ispasti iz lige.

U to vreme se iz Slovenije vratio u Vrbas Boban Rmuš. Čovek koji je u Sloveniji vodio prvoligaške ekipe. Mikica ga je zamolio da dođe i da makar to vreme koje će provesti u Vrbasu, posveti Akademiku i pokuša da zajedno sa Jocom radi i trenira ekipu.To je dalo nekih rezultata, ekipa je počela da radi mnogo ozbiljnije na treninzima, ali Rmuš je zbog zdravstvenih razloga morao da se vrati za Sloveniju.

Taj Rmušev dolazak je napravio konflikt između braće Andrić i Mikice.

Na sastanku njih trojice, Deja Andrić i Mikica su se posvađali. Deja je bio nezadovoljan dolaskom Rmuša i rekao je Mikici da je dolaskom Rmuša, Mikica napravio “circus” u klubu, a Mikica je nezadovaljan otišao i taj sastanak nastavio samo sa Jocom u kafeu na pumpi. Od tog dana Mikica je zabranio Deji da sedi na klupi kada Akademik igra utakmice.

Taj sukob je kod Mikice učvrstio uverenje da treba nešto da se menja.

Organizovan je sastanak sa trenerom Perovićem koji ima dugo godišnje internacionalno iskustvu i Fibinu licencu.

Saznanje da se razgovara sa drugim trenerom je isprovociralo Jocu. Pozvao je Mikicu i pitao ga da li je istina da se traži novi trener za prvu ekipu Akademika i Mikica mu je rekao da je to istina, i da je razgovarano sa Perovićem.

Joca je tražio sastanak i na tom sastanku u Đardinu, pored Mikice i mene je bio i Đida. Andrići, Joca i Deja, su došli u pratnji svoga oca.

Mučno da ne može biti mučnije.

Joca je iskazao svoje nezadovljsto zbog toga što se angažuje novi trener, a posebno, po njegovim rečima ga je zabolelo to, što je to Mikica uradio, a da se pre toga nije konsultovao sa njime.

Iskazao je svoje nezadovoljstvo i načinom na koji Mikica vodi  klub i zamerio mu je na tome što nema dovoljan broj igrača na treninzima, što se Mikica svađa sa lokalnom vlašću, što je on kao trener bio angažovan i na poslovima oko registracije igrača!

Otac je rekao da je “ovim činom, dovođenjem novog trenera, udareno na čast njihove porodice i da oni ne mogu preko toga da pređu”.

U tom razgovoru smo učestvovali svi.

I Đida i ja smo Joci rekli da se to čini za dobro kluba, da ni oni ni Mikica nisu važniji od Akademika i da strasti moraju da se smire, te da se pronađe najbolje rešenje za klub. Pored toga smo mu rekli i to, da smo se mi nešto pitali u klubu, da bi ga mi smenili nakon trećeg poraza, jer je to sasvim normalno.

Joci je predloženo da on nastavi da radi sa decom i da bude pomoćni trener u prvoj ekipi, ali on je bio neumoljiv.    Ili prvi trener ili ništa.

U jednom momentu Joca je upitao nas trojicu.

”Evo ako dođe Perović za prvog trenera, ko će od nas dvojice u taj mautima crtati ekipi akcije i govoriti im šta da se igra?”

Nisam mogao da verujem da je postavio to pitanje.

U glas smo mu odgovorili,”kako ko Joco, pa trener će to raditi”

“Onda niša, ja neću tako da radim i da mene neko ponižava”.

Nakon tih reči Joca je rekao Deji “ajde sad ti kaži” i onda se Deja obratio Mikici sa rečima,”Mi Mikice dok si ti predsednik nećemo raditi ništa u klubu”.

Sastanak se tako završio.

Po izlasku iz lokala ja sam na parkingu razgovaro još par minuta sa Andrićima.

U tom razgovoru sam im rekao da ne treba ovako da se završi razgovor i da oni treba da ostanu u klubu, da nastave rade sa mlađim kategorijama i da Joca bude Perovićev pomoćnik. Da će na skupštini kluba doći i do promena u rukovodstvu, te da je interes kluba na prvom mestu. Nije ništa pomoglo.

Andrći su se namerili da preuzmu klub. Kako god, ali da oni  ili neko po njihovoj meri rukovodi.

Sazivali su sastanke sa roditeljima, iznosili njihovo viđenje dešavanja u klubu, i radili na preuzimanju kluba.

Ja i to razumem i smatram da je to legitimo.

Ne slažem se sa načinom i time da je bilo ko bitniji od samog kluba.

Ne slažem se sa time da na tim sastancima sa roditeljima, ne prisustvuje niko iz uprave kluba.

Ne slažem se sa time da roditelji ne čuju i drugu stranu, a posebno ne sa time da se deca zloupotrebljavaju u ovakve svrhe.

Ne slažem se sa time da Joca na sastanku sa roditeljima kaže” Ko ode na skupštinu kluba taj je Branković, aludirajući na nekakvu izdaju, njega lično”.

Ne slažem se sa time da se lažu ti isti roditelji kako su na sastanak sa roditeljima pozvani Mikica, Đida i ja, jer nismo.

Ne slažem se sa time da se roditelji lažu da se ne skupštinu ne može ni otiće, jer je navodno zabranjeno prisustvo javnosti i roditelja, jer ni to nije istina. Galerija je bila otvorena za sve.

Ne slažem se ni sa time, da nečija sujeta uništi nešto što je stvarano 50 godina.

S druge strane ne slažem se ni sa Mikicom.

Ne slažem se da se klubom rukovodi na način na koji je to činjeno.

Ne slažem se ni sa time da je samo njegovo mišljenje bitno.

Ne slažem se sa time da možeš biti na “ratnoj nozi” sa onima od kojih zavisiš.

Ne slažem se sa time da se ide glavom kroz zid da bi “ispravio krivu Drinu”.

Posebno se neslažem ni sa Andrićima ni sa Tutorovim, da su oni bitniji od kluba!

Izabrana je nova uprava. Mikica Tutorov nije u njoj.

Para za takmičenje opet nema.

Nakon izbora nove skupštine, novo postavljeni članovi su bili u sportskoj hali da izvrše inventor. Andrići su bili u hali i predali su licence seniorske ekipe. Licence mlađih kategorija nisu dali.

Novoj upravi su saopštili da to ne daju i da za sve što ih interesuje u vezi toga, treba da se obrate Srđanu Kruževiću. Rekli su da je on tako naredio.

Nakon toga su bili kod predsednika opštine, gde im je saopšteno da opština ne može da im odobri dodatna sredstva, i oni su nakon toga, kolektivno podneli ostavku.

Sve iz početka. Biće nova skupština.

Nakon skupštine na kojoj nisam želeo da budem prisutan, Mikica i ja smo sedeli na pumpi i pili kafu. Rekao sam mu da nisam hteo da dođem na skupštinu jer mi se ne sviđa način na koji se sve radi.Da sam mišljenja da je sve trebalo da se završi mirno i bez svađe.Rekao sam mu da sam mišljenja da bi drugi čovek na čelu Akademika doprineo smirivanju tenzije koja postoji, da bi taj drugi bio prihvaćen od svih i da sa njime ne može da se razgovara o košarci i klubu na normalan način, jer nikome ne da za pravo da makar ima svoje mišljenje.

Sutra dan me je Mikica pozvao da se nađemo u Đardinu.

Čim sam seo za sto, saopštio mi je da su Andrići dobili nove termine da rade sa decom, i pitao šta ja znam o tome, i ko  im je to odobrio. Ja to naravno nisam znao, ali sam mu rekao da to svakako njega ne treba da interesuje, i da ako su oni to dobili od odgovornih ljudi iz opštine, on ne treba da se meša u to, niti to njega treba da interesuje.Ništa nije moglo da ga ubedi da ja ne znam ništa o tome. Nakon nekog vremena kada nisam mogao da mu dam odgovor koji bi njega zadovoljio i razuverio da je ceo svet protiv njega, demonstrativno se ustao i otišao.

Sastanku je prisustvovao i Đida.

Sutra dan mi je Mikica poslao sms poruku u kojoj je mene označio kao glavnog krivca za sve događaje u KK Akademik.

Kaže da sam ga razočarao, jer je on došao do novih saznanja da sam ja sa Andrićima razgovarao i nudio im da ostanu treneri mlađih kategorija i Joca Perovićev pomoćnik, nakon sastanka u Đardinu.To ga je uvredilo.

Kaže da su Andrići snimili na telefon naš razgovor i da je on imao priliku da to čuje.

Boli ga i to  što sam ja bio za to da neko drugi bude predsednik kluba, jer on to više nije mogao da bude. Prvo zakon ne dozvoljava, jer je odbornik, drugo, ne može da nađe zajednički jezik sa onima koji finansiraju klub.

Boli ga što sam želeo dobro klubu, i što nisam ostrašćen ni sujetan.

Neka ga boli, sve to i dalje mislim.

Ne boli ga to što sam išao i molio za njega lično i za Akademik da im se odobre sredstva za takmičenje i prevoz.

Ne boli ga to što Akademik nakon četvrog kola više ne bi mogao da se takmiči, da nisam naišao na razumevanje čoveka koji odlučuje.

Ne boli ga to što što sam mu omogućio da sačuva svoju funkciju, onda kada je sam nudio ostavku, jer nije imao izlaz za spas kluba.

Ne boli ga to što sam zapostavio moje privatne probleme, rešavajući njegove lične, koji su rušile klub.

Sujeta je čudo.

Akadem mora da nastavi sa takmičenjem i sport zbog pojedinaca koji su umislili da predstavljaju nešto značajno u ovoj sredini, ne sme da trpi. Nema veze ko se kako zove, da li su to Andrići ili Tutorov. Niko od njih pojedinačno ne može biti važniji od kluba koji je stvaran 50 godina, i ničija sujeta ne sme da ga uništi.

Ovi događaji su pokazali da niko od učesnika ovih spletki, podmetanja, i laži nije zaslužio da bude u klubu. Svi treba da odu i Tutorov i Andrići, jer su nam  jasno pokazali da su svoj interes stavili iznad interesa kluba i da su zbog sujete sa kojom ne mogu da se izbore, spremni sve da unište.

Pozivam naj odgovornije ljude iz opštine da se opredele za Akademik, za sport, i da ne podležu pritiscima ni jedne od dve suprostavljene strane.To je njihov lični sukob i neka ga rešavaju van kluba.

 

M.S.

Share this post

Comments (10)

 • Zlo Reply

  Ti si bre lažovčina na kvatrat!!!

  January 22, 2018 at 7:54 pm
  • Milan Stijačić Reply

   Kaže se kvadrat a ne kvatrat.
   Da li sam ja nešto od napisanog slagao ili ne to mogu da kažu samo Joca,Deja,njihov otac,Mikica Đida i ja jer smo mi bili prisutni.Ako je vama neko rekao drugačije i ovo vam se nesviđa jer shvatate da ste obmanuti to je vaša stvar.U tekstu nema ni jedne reči koja ne odgovara istini,ma koliko vas to bolelo.

   January 22, 2018 at 9:09 pm
   • Gradjanin X Reply

    Milane sta ocekujes od nepismenog bota?

    January 24, 2018 at 6:02 pm
 • Iskren odgovor Reply

  Potpuno novi ljudi pa nek odmere sta je dobro a sta ne! Ovde svi misle da su bitni…

  January 22, 2018 at 10:35 pm
 • JAOOO Reply

  Rat u kosarkaskom klubu, da prikrije bedu u selu. Pametno smisljno .
  Manite igara BACITE HLEBA!

  January 22, 2018 at 11:13 pm
 • SPS Reply

  Unapred se znalo da je turnir namesten,niko nije blesav.

  January 25, 2018 at 10:25 am
 • osmeh Reply

  Kome treba prva ekipa u drugoj ligi,a sa samo jednim igracem iz Srbobrana?Ko to moze finansijski da izdrzi,niko sa strane ne dolazi da igra za lepe oci,a i troskovi samog takmicenja mora da su ogromni za ovu sredinu.

  January 27, 2018 at 11:09 am
 • Navijac sa tribina Reply

  Za Akademik kao srbobranci igraju:tutorov,babic,nicin i vujic,dakle 4 igraca sa boravkom u opstini a hala je puna navijaca kad igra Akademik.Zasto ne pitate kako su nam svi direktori u srbobranu sa strane???…znam da ovo necete objaviti kao i mnogo komentara do sada kpji ne odgovaraju aktuelnoj vlasti!!!

  January 27, 2018 at 1:28 pm
  • Milan Stijačić Reply

   Kao što vidiš i ovaj komentar sam objavio (na tvoje zaprepašćenje,verovatno).
   Da te pitam.
   Kažeš da ja ne objavljujem komentare koji ne odgovaraju aktuelnoj vlasti!
   Koji su to komentari ?
   Da li si ih ti lično napisao kada iznosiš takvu tvrdnju, i šta u njima želiš da kažeš?
   Da li ovaj tvoj komentar treba da znači da sam ja neki servis SNS-a?
   I zašto ti ne postaviš to pitanje”kako su nam svi direktori sa strane” već sakriven kao miš prozivaš mene?

   January 28, 2018 at 10:37 pm
 • Bivsi igrac Reply

  Akademik je osnovan 1954g i ima 64 od osnivanja.Svi mi srbobranci znamo ko je poslednjih 12g vodio Akademik i doveo ga do II savezne lige od poslednje lige a neko vreme klub nije ni ucestvovao u takmicenju.Mikice dobro da se nisi kandidovao,neka politicari vode klub i njihovi clanovi kad im se moze!!!Zato su i novi izabrani da vode klub odmah podneli ostavke.

  January 27, 2018 at 10:42 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *