Odgovor saučesnici!

Odgovor saučesnici!

Pojedinci koji su čitali moje predhodne pisanije, me prekorevaju što opisujući gospodina koji je izgleda njihov „ljubimac“, pišem za neke, nerazumljivo i zamršeno. Jasno im je, vidim, šta mislim o njihovom „ljubimcu“,  ili “Bitangi” kako ga češće imenujem. Teško im je, jer se radi o njihovom čoveku koji ima vlast i moć, a izuzetno im smetaju, teme, i moja potreba da se njime bavim stalno i na jedan način, koji, eto oni “ne razumeju”, ne podržavaju, ne poštuju (što naravno i ne moraju) i koji nije na nivou jednog  pisca, koji bi zadovoljio nihove kriterijume.

U redu,to je njihovo pravo!

Ja sam se nadao da će oni moje pisanje koje je zaista ispunjeno metaforama i  ironijom, razumeti kao moj pokušaj, da na jedan drugačiji način opišem nekoga čije mi se poimanje vlasti ne dopada, ali…ne vredi. Nije mi uspelo!

Gospoda me zadirkuju komentarima i ja sada jedino mogu da pored njihovog „šefa“ ili ti „bitange“, njih imenujem za njegove sledbenike, a samim tim i saučesnike u onome što on radi. Ako je „bitanga“ o kome  pišem na takav način njihov guru, šta su  u toj priči onda oni koji ga brane, gde je njihovo mesto i da li su upravo zbog toga što ga podržavaju i oni pomalo krivi? Moguće je da ja, možda njih nisam uspeo da razumem, možda oni ne brane njega, nego im samo ja smetam?  Videćemo. Iskreno, ovo drugo bi mi bilo draže.

Gospođa bliska vlasti, koja ima nekakav čudan nadimak, iza koga se krije kao i ostali moji kritičari, verovatno zabrinuta za svoju budućnost, poslala mi je svoju privatnu mail adresu i zamolila me, da joj, ako mi nije  teško, na njena pažljivo probrana pitanja odgovorim , i to učinim privatno, na njen mail ???

Odabrao sam ipak,  da to uradim ovako, javno, dakle  ostaću dosledan i govoriti da svi čuju, ne želeći mojim kritičarima da uskratim zadovoljstvo. Šta bi oni bez mene?

Teško mi je, gospođo, da ja sam, imenujem glavnog krivca. Ako to uradim (a hoću) rizikujem da po meni ospu drvlje i kamenje, da kažu da se ponavljam, da to radim zbog nekih “mojih” interesa i ko zna šta još, a opet, ako to ne uradim, reći će da nisam dosledan, da sam samo trućao u prazno i da sam ja isti onakav, kakvim predstavljam, eto baš njega!

Pitate me „da li je predsednik zaista najgori“?

Gospodin predsednik i njegovi uvlakači su zanimljivi  kandidati za prestižnu titulu „najgoreg, od najgorih“, ali predsednik je ipak nešto više od svojih uvlakača.

Predsednik  je po njegovom shvatanju vlasti, tajna! Misterija!Nešto nedokučivo i za same uvlakače (kao i ostale građane), nestvarno i nedodirljivo! Predsednik  bi mogao (barem on tako misli), samo ako zaželi, da skrene zemlju sa putanje, a njegovi uvlakači, sve i kad bi želeli, ne mogu da izvedu takvu magiju! On ima moć da posvađa druga sa drugom, da zapošljava (doduše retko),da otpušta (to je češće), da uzme i da da bez problema (uvek samo naše), da etiketira građane, na one sa Vašarišta,Tuka ili Begluka,na Turince i Nadaljčane, upućujući ih jedne protiv drugih, uprkos onome čemu ga hrišćanstvo uči.

Uvlakači dolaze do izražaja samo onda kada ih  pošalje na neki zadatak, i to u vidu isprdka iz predsednikove zadnjice, iz koje uvek po malo vire, tek da imaju vazduha.

Moj glas dodeljujem, ipak, predsedniku!

Ne mogu vam reći šta je predsednik odlučio da učini sa selom, i ne usuđujem se da vam poverim ono što znam (jer je to isto kao da sam lično njemu saopštio, o čemu ću pisati). U mojim dosadašnjim tekstovima sam već govorio o tome, moraćete da se vratite unazad kroz tekstove da bi došli do tog odgovora!

I ja kao i vi, vidim da njegovi uvlakači, ali sada uplašeni za svoje pozicije (baš kao i vi), služeći se sladunjavim rečima, ubedjuju svakog čoveka, svaku ženu u to da je selo bez budućnosti, ako ne ostane baš on, na mestu predsednika. Selu će po njima, biti zagarantovana svetla budućnost, samo ako građani najzad shvate da je predsednik tajna nedokučiva, osoba nedodirljiva, a da  građani naše opštine treba samo da budu, slepi sledbenici njegove volje…

Mislim da ste dobro primetili da je predsednik iznerviran saznanjem da tamo neki imaju pretenzije da ga zamene, a on se tek sad navikao. Zato je,brže bolje onima “od gore”pokazao da se „menja“. Predsednik  je rešio da nastavi da vlada, ali sada „zapravo“, a ne kao do sada, ne prezajući da da, po ko zna koji put, bilo kakvo obećanje svojim šefovima, čak i te vrste da će biti pošten! Počeo je nešto i da raducka, da bude duže od sat vremena u svojoj kancelariji. Da,da, dobro sam napisao “da raducka i bude u selu”. Lepo i treba,ali kasno. 

Zašto je i dalje predsednik , do kada će to biti i zbog čega ceni da mu svi veruju, ja ne znam. Možda misli, da onima iznad njega nije baš ni malo stalo do tamo nekog sela, ili mu se u snu javio neko i rekao mu šta da radi? Možda do nekog odgovora dođete na sledećoj skupštini, sledeće nedelje. Ko će ga znati.

Možda me sa pravom gospođo pitate da li gospodina predsednika vidim kao nekakvog antihrista? E, pa da vam istinu kažem.Vidim ga baš tako! A ako je predsednik, kao što mislim, antihrist, onda je ovo što je uradio sa selom u stvari njegov i za njega uspeh, jer od  takvih, ni ne možeš očekivati nešto bolje!

Svi moji pokušaji da vam izađem u susret i otkrijem šta predsednik namerava da učini sa vama iz njegovog neposrednog okruženja, mlakunjavi su i nikakvi. Kad bi predsednik barem bio drvo, mogo bih  reći, da namerava, da vas jednog po jednog obesi za krošnju, ovako ne znam…..Iskreno mislim da on ne zna ni šta će sa sobom, a ne sa vama!

Kažete da ja možda i preterujem u osudi ovakve lokalne vlasti,da sam pun zuči i da nema vedrine u mojoj priči. Možda ste  u pravu, mada mislim da vam se ne dopada, to što stvari predstavljam onakvim kakve zaista jesu,a po meni i nisu baš ni vedre ni vesele. Ili to što mislim da su pored njega krivi i oni koji su podržavali njegovu politiku i dozvolili mu da gurne selo u totalno blato, a za to neko mora i da odgovara, dakle i vi lično!?

Ne morate mi se zahvaljivati što vi lično niste bili tema u mojim tekstovima. Meni je dovoljno to što ste svesni svojih loših postupaka. U svome obraćanju ljudima koji prate ovaj sajt, uvek sam se trudio da ne povredim nikoga lično, da ne napišem ništa što nije istinito.Trudio sam se, da vas, saradnike  te „bitange“ poštedim, ne zbog vas samih, jer niste ni zaslužili,već zbog vaših porodica koje ovo čitaju. Ja sam čovek sa dosta godina i dužan sam da budem fin u ovom, sve nekulturnijem svetu. Lako je mlađima da ljudsko biće opisuju kao đubre, meni je to napor: ja ne umem đubre da opišem kao ljudsko biće.

Eto gde me je dovela vaše znatiželja draga gospođo. I šta sad,opet ćete reći da sam pun žuči?

Možda niste zadovoljni ovim odgovorima, ako je tako žao mi je.Uzgred, da vam poželim sreću na poslu kojim se još uvek bavite, uz nadu da vam je predsednik, ma ko on bio, neće, ne može, i ne sme pokvariti.

I za kraj, možda je prepotentno, ali mislim da sam bolji pisac nego što je on predsednik, što u svakom slučaju, da pomognem kritičarima  i nije teško.

 

M.S.

Share this post

Comments (6)

 • Dusan Reply

  Sta je sada ovo.Je li to brod poceo da tone pa se spasava ko moze?

  June 29, 2017 at 4:57 pm
 • znamjavas Reply

  Prve bilo kakvog ozbiljnijeg komentara, moram u sebi da razrešim jednu dilemu. Svugde u svetu građani (a ne narod) pitaju i kritikuju “vlast”. Ovde kod nas “vlast” pita i kritikuje građane (za njih je to sve narod). Ne mogu da počnem da pišem dok ne razjasnim da li smo baš toliko loš narod, kada tako žestoko smetamo “vlasti”. Svaka pomoć u rešavanju ove dileme (i od naroda, i od “vlasti”, i onih koji su bliski “vlasti”) je dobrodošla.

  June 29, 2017 at 5:39 pm
  • Neko sa strane Reply

   @znamjavas
   Prenosim Vam jedan tekst koji mozda niste imali prilike da procitate, a kao moj doprinos, pa mozda Vam ovaj tekst pomogne u otklanjanju Vase dileme, a Vi posle procitanog napisete ozbiljan komentar. U napred se izvinjavam za duzinu teksta ali ga prenosim u originalu. Doduse, original teksta je sa moje strane malo skracen i izmenjen, u smislu da su izbrisani neki delovi koji sadrze imena i prezimena, nepristojni su, uvredljivi, lascivni ……….

   “Da li glup narod uvek zaslužuje lošu vlast?

   Da li je narod glup pa bira lošu vlast, ili je vlast loša jer im se može tako, kad je već narod glup? Još jedno od bezbroj životnih kokoška-jaje pitanja. ? Da li mediji puštaju odvratnu muziku jer narod to voli, ili je narod takvu muziku zavoleo jer mu je jedino ona servirana? I da li bi to važilo sa klasičnom muzikom, pa recimo Palma zaista zavoli drugare iz detinjstva – Betovena i Šopena?

   Previše je takvih pitanja, tako da ćemo se ovde držati prvog. Šta znači uopšte „glup narod“ i kako se to meri? Kolektivnim testom iz opšte kulture, prosečnim nacionalnim iq-om, stepenom slobode ljudskih prava, količinom zelenih novčanica u džepu svakog pojedinca, ? Verovatno kombinacijom svega toga, a opet rezultat ne mora ništa da znači. Masa je ipak samo skup pojedinaca, i pametnih i glupih, i ovakvih i onakvih.

   Ipak, nešto uvek vuče ka zaključku da moraš ponekad da kažeš „jebote, da l je moguće da smo toliko ?“ To ponekad je otprilike 27 puta dnevno. Na pitanje iz naslova Marks nema dilemu – svaki narod zaslužuje upravo takvu vlast koja ga trenutno vodi, ni bolju ni goru, nego baš takvu kakva jeste.

   Sudeći po trenutnoj situaciji, Srbija je zemlja 7 miliona mentalno hendikepiranih individua koje čine sistem koji funkcioniše kao umiruća lokomotiva voza na relaciji Beograd-Novi Sad, koja konačno ispusti dušu negde u Karlovačkim vinogradima i mašinovođa izađe i kaže putnicima „ja sad odo, a vi se svi … kako znate“. Koliko god ovo bila metafora, zapravo je i paradigma stanja jer se ovaj događaj zaista zbio.

   Funkcija vlasti je takva da automatski nosi sa sobom neki prirodni otpor prema samoj sebi. Čovek želi slobodu, a vlast koliko god s jedne strane pravi alate za slobode pojedinca, s druge strane ga i guši. E velika je razlika kako vlast guši. U Saudijskoj Arabiji te guši zarđalom žicom sa šiljcima pod uslovom da si bila šta drugo osim bogatog muškarca muslimanske veroispovesti. U Švedskoj te smara povremenim štipanjem za grkljan, čisto da budeš svestan da si i dalje obavezan prema njoj između ful plaćenog porodiljskog odsustva i letovanja na Baliju. U Srbiji se vlast ponaša poput pijanog muža sklonog dominaciji, legne preko tebe i mrcvari te j…. očajno dok ti drži obe ruke oko vrata i viče „KAŽI MI DA SAM NAJBOLJI KOG SI IMALA DO SAD? “

   Ili ipak ćuti dok te maltretiram.

   A mi volimo mazohizam. Mnogo ga volimo, ne postoji drugo racionalno objašnjenje. Volimo da budemo poniženi. Volimo što nam je predsednik države pod stare dane falsifikovao diplomu, što ne ume da bekne engleski a ni sa maternjim jezikom se ne snalazi bolje od prosečnog radnika u magacinu Matijevića. Obožavamo što nam je premijer istripovao Isusa Hrista pa hrani celu državu veknom hleba i dvema tovljenim pastrmkama.

   U principu nam je do …. reklo bi se. Zašto bi se išta menjalo? Je l su pljuge skupe? Jesu, al bar ne moraju da se kupuju od švercera iz kamiona, pa jedan dan vek, drugi vikend, treći formula, a četvrti ko zna šta. Ne, ima ih u prodavnici, uvek i fensi su obeležene. Hleb nije 3 dinara kao kod Slobe al ga ima svakakvog, i crnog i nekog uvoznog koji košta ko porcija ražnjića sa urnebes salatom, a ima i onog klasičnog što sutra možeš njime da izlupaš šoferšajbnu komšiji jer je svu noć turirao ispred zgrade. Ulje je skupo al ga ima. Struja je isto skupa al nema restrikcija. Ili ako ih i ima traju kratko. Kad krenemo skoro svuda po Evropi ne gledaju nas ko degenerike i ne traže nam vize već nas samo gledaju ko degenerike a vize samo britanska đubrad hoće. Pa ni ratova više nema, niko nas nigde ne tera da ginemo. Čak ni sankcije nismo imali sto godina pa da napravimo trodenvnu nacionalnu radost kad nas puste s lanca pa uzmemo medalju u odbojci il tako nekom sportu koji sad prati 49 ljudi. Sve je nekako dosadno.

   Ova zemlja ima ozbiljnu dijagnozu da su potrebni tektonski poremećaji da bi kapiranje iz guzice krenulo ka čontari. Nije dovoljno da zakaže sistem i da se u poplavama podavi 50 ljudi. Premali je to broj za hiljadugodišnje kiše. Treba da vlast pusti niz vodu 5000 ljudi, da nam ukinu internet, struju, vodu, lekove, grand paradu. Tad će možda da se skupi 18 ljudi ispred Vlade. I taj koitus mora da traje bar 10 godina pa nezadovoljstvo konačno prevlada u polovini biračkog tela. Ako je srpska vlast muž siledžija, onda smo mi svi uboga, prosta žena koja trpi svakodnevni maltretman i svaku modricu i hematom krije od svih jer pobogu „šta će drugi reći“, „sramota“ „bolje da ćutim, bar imam da jedem“. Nismo mi nikakav narod kojima je inat nacionalni simbol već gomila koja ne sme da zucne pred nasilnikom iz sopstvenih redova. Zašto bi intelektualna elita države, taj skaredni fiktivni entitet, bilo šta uradila protiv vlasti kad im je i ovako lepo? Što bi profesori rizikovali svoje akademske pozicije kad mogu lepo da zažmure na oba oka i da kažu da su radovi Malog i ostalih smradova autentična naučna dela ranga Gotfrida Lajbnica. Uostalom, većina njih zna da su profesori postali jer su radili iste stvari nekad davno, pa ako ništa, onda bar da nemaju dvostruke standarde.

   Da li je naša zona komfora zaista toliko sitnog dijametra da nas zadovoljava saznanje da je bitno samo da se jede i pije i „bože zdravlja“? Da li može da iz 7 miliona da se pojavi 50 novih ljudi, čistih biografija, zavidnog znanja i krupnih muda da kažu „alo, stoko bezrepa, glasaj za nas da skidamo ova govna i ne dozvolimo da na njihovo mesto dođu ista taka govna iz opozicije“? Markse, šta kažeš, jesmo li glupi? “

   June 29, 2017 at 7:43 pm
 • Marija Reply

  Hoće li mi neko reći o čemu se ovde radi.Sada sam bila u opštini kad tamo atmosvera kao na groblju….jeli to neka čistka u toku.

  June 30, 2017 at 9:26 am
 • pikica Reply

  Brze, jace, bolje. Napredujemo ka ambisu u ovoj uspavanoj dolini.

  June 30, 2017 at 2:15 pm
 • sve je kao nučno fantastični film Reply

  Poštovanje gospodine urednče, hvala puno za realne i ozbiljne komentare jer strašno je vreme u kojem živimo. Pogledam sajt pročitam komentare i vidim da nisam usamljen da nas ima razumnih koji ne igramo u djavoljem kolu. Iako je masovna hipnoza na delu sveprisutna i tragična sa velikim psihičkim i fizičkim posledicama Gospod daje svojim promislom da uvek bude mala grupa duhom probudjenih koji nikada neće slediti zlo. Izdržimo!

  July 2, 2017 at 10:03 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *