Moje dete se drogira? Nema šanse!

Moje dete se drogira? Nema šanse!

 

Svedoci smo “zla” koji sve više osvaja  Srbobran.

Sve više mladih se svesno ili nesvesno upušta u avanturu, koja naj češće rezultira njihovom potpunom zavisnošću od razno raznih opojnih sredstava koja su lako dostupna našoj omladini.

Teško je izneti pravi broj mladih iz naše opštine  koji su postali potpuni zavisnici od razno raznih opojnih sredstava, a po proceni dobro upućenih, taj broj se kreće od 250 do 400.

Starosna granica za ulazak u problem narkomanije pomerena je sa 15 na 13 godina, a sve je više devojčica, koje, po nekim procenama, čine čak četvrtinu srednjoškolske populacije zavisnika.

Naj češći razlog za uzimanje droga su, kako kažu, potreba da se popravi raspoloženje, radoznalost, dosada i društvo u kome se mladi kreću, dok socijalni i materijalni status porodice nisu u direktnoj vezi sa problemom narkomanije.

Iz izvora koji su dobro upućeni u lokalno tržište narkoticima, saznajemo da se za vikend u Srbobranu proda oko 200 tableta “ekstazi”, 100-tinjak doza “spida”, isto toliko “heroina”, nešto manje “hašiša”, dok je broj onih koji koriste “kokain” manji, s obzirom da taj opijat koriste uglavnom stariji i dobro situirani ljudi, koji veoma često po istu odlaze kod proverenih dilera u Novi Sad.

Roditelji su veoma često u zabludi da dobro poznaju svoje dete, da imaju normalnu porodicu, i da se „to nama ne može desiti”.

Tu zabludu, kada im policija zakuca na vrata, i saopšti da im je dete učinilo nešto loše kako bi došlo do novca da kupi još “jednu dozu”, na kraju plaćaju veoma skupo, i obično ni tada neće da priznaju sami sebi da su negde pogrešili, i da nisu posvetili dovoljno pažnje onima za koje žive.

Taj problem suočavanja sa istinom je u stvari i najveći problem.

Polazeći od činjenice da je izostala preko potrebna kontrola, da roditelji naj češće ne znaju gde im deca provode slobodno vreme i sa kime, su u stvari “ulaznica u pakao”.

Roditelji često sebe zavaravaju jer ne žele da prihvate sopstvenu krivicu za dete koje je počelo da  koristi drogu. Zato su spremni da veruju u dečije laži, čak i kada je veoma očigledno da ne govore istinu.

Mnogi roditelji kažu: “Moje dete ne može da bude narkoman”.

Ključ je u tom “moje” i zato je deci lako da roditelje ubede u laži.

Poenta je u tome da svačije dete može da ima problem sa zavisnošću i to roditelji moraju da shvate.

Pored roditelja koji svakako snose krivicu, naj ozbiljnije moramo pokrenuti i pitanje spremnosti politike i policije, da se ozbiljnije uhvati u koštac sa ovim problemom, ili oni postižu nekakve rezultate u toj borbi, a građani to neznaju.

Poznato je svima, ko drogu donosi u selo, ko diluje, u kojim lokalima može da se kupi, ko istu dostavlja na kućnu adresu, po kojoj ceni, i prosto je neverovatno da se ne postižu neki značajniji rezultati u borbi protiv narko-trafikinga.

Da li je moguće, da to ne interesuje baš nikoga, da nam ta deca nisu bitna, da društvo nema snage ni volje da se konačno uhvati u koštac sa ovim problemom ili je potrebno samo to, da  neko dete od onih koji odlučuju o svemu, počne da se drogira.

Mladi nisu samo deo društva, oni su budućnost i opstanak, kako naše opštine, tako i države.

A o tome se ćuti!

Do kada, zbog koga i zbog čega?

 

M.S.

Share this post

Comments (12)

 • Ljilja Reply

  Najzad da neko javno progovori o ovom problemu.
  Milane ja vam se kao roditelj deteta koji ima taj problem zahvaljujem.

  January 5, 2019 at 5:07 pm
 • Mrzim drogu Reply

  Pravo u glavu.

  January 5, 2019 at 5:08 pm
 • Marko Reply

  Pravi problem koji iziskuje veliki rad i želju vlasti da se uhvati u koštac sa ovim problemom.Svaka čast što ste otvorili ovu priču.

  January 5, 2019 at 5:10 pm
 • Deki. Reply

  Bravo za tekst.

  January 5, 2019 at 6:01 pm
 • M.D Reply

  Svaka cast za tekst.

  January 5, 2019 at 6:47 pm
 • opasno Reply

  ufff uff ufff pa u to su umesani mnogi…

  January 6, 2019 at 1:55 pm
 • Kiss Csaba Reply

  Kada bi mogli reći našoj deci, da će posle ozbiljnog učenja dobiti pošteno, bez da prodaju dušu nekoj stranci, posao, od kojeg će ljudski moći živeti, osnovati porodicu, stvoriti sebi dom, živeti u socijalnoj i zdravstvenoj sigurnosti, verovatno ovo i ne bi bio problem. Nasuprot tome mi im nudimo konzumidiotizam, licemerje, nesigurnost… U ovakvim uslovima i izgrađene ličnosti gube kompas, a kamoli mladi ljudi, koji su tek počeli tražiti svoje mesto pod suncem. Kriviti zbog toga samo porodicu i roditelje opterećene borbom za goli opstanak je greška. Ogrommnu odgovornost u tome imaju sve institucije pa samim tim i država. Recimo mi prosvetni radnici uopšte nismo obučeni čak ni da prepoznamo problem, a kamoli da ga rešavamo. Ozbiljne propuste imaju i organi gonjenja, lečenje i podrška porodici je nerešena. A zakonske regulative daju utisak, da nekome odgovara da taj problem postoji.

  January 7, 2019 at 7:56 am
 • Posmatrac Reply

  Ova tema zasluzuje mnogo dublju analizu,ovaj tekst i drugi slicni mogu biti smernice u kom pravcu i prema kome delovati.Negde prevencijom negde silom ( ne mislim samo na fizicku silu).Trebalo bi sagledati sve aspekte i sudstvo,tuzilastvo i na kraju policiju.Jer ako jedan inspektor odradi posao,nahvata dilera u primopredaji,tuzilastvo i sudstvo odluce da tu nema elemenata za osudu zatvorom vec se dodeli nanogica ili samo uslovna osuda,kakav je motiv tog policajca za dalji rad?Da se ne pominje umesanost funkcionera svih nivoa i raznorazni pritisci,mozete videti primer drustva “Sveti Sava” iz Lazarevca ( opstina koja je bogatija od Srbobrana vise puta) to drustvo su medijski i prisilom ugusili samo da ne objavljuje imena dilera i policajaca koji su umesani.Mislim da je mladima potrebno pokazati krajnji rezultat koriscenja opijata (raspad porodice,odbacenost i na kraju smrt) i da se nadamo da ce shvatiti poentu.Hvala

  January 9, 2019 at 2:56 pm
  • Milan Stijačić Reply

   Apsolutno se slažem sa vama.

   January 9, 2019 at 4:26 pm
 • Posmatrac Reply

  Pitanje za urednika..da li bi hteli da objavite tekst slican ovom ali o uticaju sekti u nasoj sredini,cisto novinarski ukoliko imate neke podatke?

  January 9, 2019 at 9:39 pm
  • Milan Stijačić Reply

   Iskreno.
   Nisam se time bavio ozbiljnije nikada.Imam saznanja o nekim pojavama,konkretno u Srbobranui to bi svakako moglo biti interesantna tema.Problem je svakako ozbiljan i zaslužuje pažnju,posebno roditelja koji ne obraćaju pažnju na tu opasnost.Hvala na sugestiji.

   January 9, 2019 at 10:04 pm
 • osmeh Reply

  Tema je izuzetno vazna i aktuelna.Svaka cast Milane.Samo da ne stane na ovome.

  January 13, 2019 at 12:04 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *