Kažu,krade se!

Kažu,krade se!

Neki dan jedan mi prijatelj reče „kako smo mi najbogatiji narod na svetu, jer, evo, kradu nas već 30 godina, a još uvek imaju šta ukrasti“!

To je rekao na njemu svojstven način, želeći da me „pecne“ zbog činjenice da ćutim i da nisam više tako aktivan na ovome sajtu. Naravno da je u pravu i ne zameram mu zbog toga,jer sam se zaista ulenjio.

Ali,ta njegova izjava mi ne da mira!

Dobra priča, neko bi rekao satira, konstrukcija sa velikim udelom istine.

Odgovorih mu, da mi u čitavoj toj stvari s tom krađom, dugom trideset godina i našim bogatstvom, nešto jako smrdi, i da imam utisak ili da nas ti koji kradu ne kradu koliko se priča, ili je stvarno to što nam ukradu, nama zapravo nebitno!

Bez šale, apropo prve sumnje, tolike godine se priča o konstantnoj krađi i lopovluku, nema gde se ne krade – kradu predsednici države, kradu premijeri, kradu ministri, kradu poslanici, kradu predsednici opština, kradu pomoćnici, kradu savetnici, kradu popovi, kradu rođaci, kradu dekani, kradu profesori, kradu asistenti, kradu nadzornici, kradu pozornici, kradu emisari, kradu direktori, kradu sekretari, kradu s desna, ali kradu i s leva. Svi, jebote, kradu!

Uglavnom, priča se da kradu!

Novine pišu – kradu! Televizija kaže – kradu! I ne samo da kradu, nego i uzimaju svima  zadnju nadu!

E sad!

Za sve nabrojane kradljivce ili jednostavno rečeno lopove,bi bilo dovoljno da ona velika gomila ostalih (onih žrtava krađe), izleti na ulice i najebe im se majke, svima po spisku. Ali, gomile nigde, a niti se nazire da će je biti. Dakle, ove koje ovi drugi kradu još uvek to dovoljno ne boli – i tu dolazimo i do ove moje druge sumnje.

Možda nam je to što nam se ukrade,nebitno?

Možda je većini samo krivo što ovi nabrojani kradu jer im se može, jer im se otvorilo i poklopilo i jedina ljutnja koja je u “pokradenima” je nemoć da i oni tako ne mogu krasti, ono, na visokom nivou? A ta nemoć, ta zavist i žal, ipak i nije tako moćan pokretač kao, ne znam, nekakva glad i mrtva ne imaština, koja ostane nakon što te lopovi totalno opelješe i nakon što te prava pljačka izvede onako golog na ulicu?

Zašto je nama sve što se ukralo zapravo nebitno, a nebitno je jer samo gunđamo o tome?

Pa možda baš zato jer kod  nas svi kradu!

Kradu čak i ovi koji se stalno žale da su donji i da ih kradu “oni odozgo” trideset godina? Možda, da se rešimo svih iluzija, živimo u narodu u kojem većina krade i vara po mogućnosti? Neki to rade otkad znaju za sebe, neki otkad su dobili posao, neki otkad ih niko ne gleda…

Imam utisak da u ovoj zemlji ne krade i ne vara samo politika i službenici razmešteni po foteljama, nego se svako ugrađuje po mogućnosti. Kradu, možda, i čistačice, ponesu kući koju kilu deterdženta, sapun i jednu od one tri metle,( i onako će ih pisati kao potrošene), ali to može bit’ nije dovoljno atraktivno za novine i prozivke?

Kradu li vas majstori, oni s uvek poštenim izrazom lica i izjavom „Ma, ‘ko vam je ovo pre mene radio?“. Kradu li vas oni koji vam prodaju loš auto spakovan i ušminkan da se sav cakli, a sutra vam crkne na sred puta? Kradu li vas na vagi, na siru u bureku, lažu li vas deklaracije i uzimaju li vas k’o lopatom na hrani, gorivu i uslugama?

Varaju li vas gde stignu i varate li vi njih? Odbijate li platiti nešto što je red platiti? Zaobilazite li sve obaveze koje možete izbeći? Zaobilazite li zakone i pravila i kada napravite prekršaj, je li prvo tražite vezu da vam se to sredi. Uberete li tuđe cveće i presadite li ga kod sebe kući? Uberete li nešto s tuđe grane? Parkirate li tamo gde se ne bi smelo, ali vas zaboli neka stvar, jer to je ničije, tek tamo neko javno dobro? Svađate li se s komunalnom službom oko plaćanja, a smeće svejedno bacate  po ulici?

Eto, to je zapravo to, kradu nas trideset godina, ali krademo i mi njih, a svi zajedno činimo začarani krug krađe od nas samih, od društva! I jedina želja koju ima onaj koji će javno reći da je obespravljen je da malo i on krade s visine, jer dodije samo krasti deterdžent, metlu ili papir iz firme. Dosadi to, i prokletu ljutnju stvara ako se ne podigne na veći nivo s godinama.

Mome prijatelju.

Čisto da se ne osećaš kao gubitnik i papak.

 

Share this post

Comments (12)

 • Ivanka Reply

  Sve ste u pravu.
  Radujem se zbog vašeg povratka.

  January 8, 2018 at 2:36 pm
  • Milan Stijačić Reply

   Hvala Ivanka…..i ja takođe.

   January 8, 2018 at 2:40 pm
 • Deki Reply

  Opa…..ponovo radi sajt.Bice veselo osecam.

  January 8, 2018 at 2:38 pm
 • Drača Reply

  Evo pisac opet pise najebali smo…

  January 8, 2018 at 5:41 pm
 • Srecko Sojic Reply

  Što bi reko narod,povampirio se.

  January 8, 2018 at 5:52 pm
 • Iskren odgovor Reply

  Stijačiću hoće opet perje da leti??? Ko to sada odlazi , ili ko se vraća?
  Dugo te nije bilo u javnosti , imaš neka saznaja koja želiš da podeliš sa nama??? Živo me zanima šta se strašno desilo pa si počeo opet pisati, da nije u pitanju Sutomore???? Odlazi li hotel u pravcu bez povratka , dali se išta uspelo sprečiti što se tiče jedne od retkih preostalih vrednosti ove opštine?

  January 8, 2018 at 9:30 pm
 • Slavna Ganjin, Turija , Francuska Reply

  Postovani,
  Sve sto je Gosop. Stijacic izjavio u pravu je. Vidim jako malo komentara ??? Turinkinja zivim u FR. Da se krade krade se !!! Imam i dokaze. U Srbiji se nesme davati u medije kao u drugim zemljama.dokazi .Zasto??? Diktatura.U Srbiji sam bila Decembari vratila sam se u FR. 8 januara. Jako volim da dodjem ….. ali od nedavno volim jako da se i vratim u FR. U normalnu zemlu i organizovanu zemlu gde vlada totalna DEMOKRACIJA. Ja se izvinjavam malo cu Vam smetati zelela bih da Vam opisem moj utisak mog prebivalista za tih par nedelja U Srbiji . Bila sam u Turiji , i u drugim gradovima Srbije . Srbija i njen narod ???? Upada u sve vece lazi i kradju. I vecu bedu… I tuzan zivot. Samo obecavaju !!!! U sustini promene se ne dogadjaju….Radi hipnoza boljeg sutra narod naseda na lazi vlade . Postala DIKTATURA . Sad drze u rukama sve . Dali smo mi to zasluzili u dvadeset prvom veku . Ili smo tupavi . Da nam jedan covek pravi to sve . U normalnom svetu Vlast sluzi narodu a ne narod vlasti. Treba da mislite na buducnost mladih i decu. Mnogo slatkih reci i mi dobismo Vucica ( VUKA ) Koji je monopolizovao TV . Samo ga slusam za vreme mog boravka . izjavljuje na TV.. JA SAM SRECAN. A nepita nas narod dali je SRECAN ??? Kupuje jelku za Beograd od 86.000 hiljada eura . A po celoj Srbiji ima naroda koji prevrcu kante za smece nemaju sta da jedu . Pa dali je Srbija Beograd … Jedna od Naj siromsnijih zemalja ima naj skuplju jelku … Vise puta na dan i na svim programima ga prikazuju na TV u Srbiji sa Nasim precednikom Makronom. Po povratku pitam sina dali si video na FR. TV predsednika Srbije sa Makronom na TV Francuskoj . Moj Sin je i Srbin . Pita me ko je predsednik Srbije ??? …U FR ; Ni neznaju ko je predsednik Srbije . Odgovor mog sina je bio . Mi ni naseg Makrona nevidilo na TV jedino kad nesto vazno ima da izjavi a Srpskog njegova generacija ni ne poznaje . Znam ja da Vi sve ovo znate . Nismo mi tupavi … Ima dosta mladog naroda postenog koji bi mogao da promeni i poboljsa situaciju u Srbiji. Ali im se ne dozvoljava i nema mogucnosti . Za Vreme bombardovanja svi su izasli na ulice i branili su nasu zemlju gradove mostove ITD ; Bili su slozni … Vi sad niste bombardovani . ( U stvari jeste ) Sada umirete od nase vlade … Izadjite na ulice da sutra nebi bili PROSJACI EVROPE . Meni je ovo bilo jako tesko da Vam napisem .I jos je ta tuga u meni . Ali Vama je jos teze koji Vi tu zivite . Volim Da dodjem i docicu opet . O Temi ko krade i dali se krade ja POTVRDJUJEM DA SE KRADE . Ne zavisim no od kog u Srbiji . Niti se ikoga bojim u Srbiji . Svim citaocima pozdrav . Slavna Ganjin , Turija Jos jednom izvinjavam se morala sam da Vam pisem
  S POstovanjem

  January 10, 2018 at 9:12 am
  • Slavna Ganjin, Turija , Francuska Reply

   Zeleza bih jos posebno da se zahvalim Gosp. Milanu Stijacicu na mogucnostima sto nam daje SLOBODNO DA
   KOMENTARISEMO
   S Postovanjem

   January 10, 2018 at 9:47 am
 • Gradjanin X Reply

  Konacno Stijacicu,vec sam pomislio da si pao pod uticaj SNS …

  January 10, 2018 at 12:08 pm
 • Iskren odgovor Reply

  Iskren odgovor i dalje ceka na odgovor,a odgovora nema pa nema . To da se krade znamo , svi koji su ostali su upleteni u politicke ili razne druge malverzacije. Tako reci da su najbolji otisli…i kome je to bio plan? Mladost i hrabrost nam luta svetom , a znanje je vec otislo toliko daleko da se nikada nece vratiti. Ostajemo zemlja staraca bitangi, lopova i prevaranata.
  Sistem koji smo godinama samovoljno i udruzeno unistavali je konacno izdahnuo, povratka vise nema.
  Odgovore cemo verovatno dobiti tada kada za sve vec bude kasno.

  January 13, 2018 at 5:23 pm
 • Slavna Ganjin Reply

  Odgovora ima !!! Sada smo prosjaci evrope ……

  January 17, 2018 at 6:29 pm
 • aLEK Reply

  Trideset godina svaka vlast muze i tlac ovaj jadni narod , dosli smo do samoga kraja.
  Trideset godina su isti ljudi na vlasti , kako od najviseg drzavnog tela tako do mesnih zajednica.
  Trideset godina se krade , iznosi iz ove zemlje tako reci otima!
  Trideset godina nemoze pronaci nikoga ko bi pomakao stvari na bolje.
  Trideset godina smo robovi svojih strahova , mrznji, primitivizma , sujete, losih navika. Tideset godina odumiremo i nestajemo svakoga dana kada se probudimo kao narod ali i kao drzava.
  SPASA NAM NEMA AL PROPASTI NECEMO

  January 24, 2018 at 2:36 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *