Izglasano,pa povučeno!?

Izglasano,pa povučeno!?

 

Kako „slobodnisrbobran“ iz pouzdanih izvora saznaje,na sastanku Upravnog odbora centra za sport i turizam,koji se održao 05.12.2016.godine u 12h donete su neke bitne odluke. Između 8 tačaka dnevnog reda,jedna je bila posebno značajna.

Naime pre tri nedelje,taj  isti Upravni odbor je na brzinu doneo odluku da se naše odmaralište u Sutomoru izdvoji iz centra za sport i turizam, te da se vraća Opštini, na upravljanje i raspolaganje.To je po objašnjenju Predsednika Opštine,urađeno po nalogu Državne  revizorske institucije.

To izdvajanje, je bio prvi korak iz velikih planova koje je Opštinsko rukovodstvo imalo sa našim odmaralištem.Po saznanjima koja imamo iz pouzdanih izvora bliskih vlastima,plan je bio da Opština oformi nezavisno preduzeće D.O.O. koje bi rukovodilo odmaralištem u Sutomoru, i radilo samostalno.Opština bi bila osnivač tog preduzeća,ali bi ono radilo samostalno i imalo mogućnost sklapanja raznih ugovora ,a samim time i ugovora o javnom partnerstvu,po kome je odmaralište trebalo da se renovira.

Pokrenuta je priča,da se to radi po nalogu Države,odnosno Državne revizorske institucije, da su „već“obezbeđena sredstva da se odmaralište renovira,dozidaju još dva sprata,a navodno sve u pokroviteljstvu,Ministarstva za turizam Vlade Crne Gore??? ili iz sredstava potencijalnog investitora, koji je voljan da sklopi ugovor o javnom partnerstvu???

Ti ugovori o javnom partnerstvu su u 99% slučajeva zamka i omča oko vrata jednom od partnera,posebno ako je taj partner,neko ko predstavlja društvenu svojinu.  U slučajevima javnog partnerstva,  naravno ne uvek,jedan od Partnera,(ali uvek u dogovoru sa drugim) ulaže svoj novac  u određeni  objekat.Fakture se duvaju, i na kraju se ispostavlja račun drugom parteru(skoro uvek, imaocu društvene svojine) da mu vrati pola uloženih sredstava.Pošto su te fakture naduvane, uvek do iznosa koji se uvećava od 5 do 10 puta,partner nema ta sredstva da isplati(obično to predstave kao ne-rentabilno), onda dolazi do preuzimanja tih objekata.To je postupak koji se odavno sprovodi i od kojeg nema odbrane, kada uđete u njega.Malo njih je uspelo da ispliva iz tih problema, plaćajući višestruko uvećane fakture,ali i u tom slučaju, opet jedan partner prolazi dobro,jer je svoj novac koji je uložio,oplodio višestruko.

Ostaje nejasno, šta se desilo i zbog čega je sada opet na brzinu ta odluka poništena?

Šta je sada sa nalogom Državne  revizorske institucije, i zbog čega se ne poštuje njihov nalog? Ili ga možda nije ni bilo?(A nije)Šta je to podstaklo one koji su osmislili ceo poduhvata, da se od njega odustane,i sve se vrati u prvobitno stanje?

Slušali smo predsednika na radio Srbobranu pre desetak dana da priča o odmaralištu,o renoviranju.Pokušavao je unapred da se opravda i da taj projekat „renoviranja“prođe nezapaženo,a sada poništavaju svoju odluke od pre dvadeset dana.Čudno, ali dobro u svakom slučaju.

Ukoliko je otvoreno pismo u kome Predsednika pitam šta je namerio da uradi sa odmaralištem u Sutomoru, a koje mu je upućeno odavde,sa ovoga sajta, imalo uticaj, i podstaklo ga da dođe do ovakve odluke i makar privremenog odustajanje od „njegovih“planova,to je dobro.Dobro je i za njega, a posebno za naše građane.Opasnost od ugovaranja Javno partnerskog posla,u vezi sa našim odmaralištem,je barem za trenutak otklonjena.

Do kada ne znam.

Ovaj portal će i u buduće voditi računa o „slučaju odmaralište“,kao i svim ostalim poslovima i namerama čelnih ljudi naše Opštine i redovno izveštavati građane o svemu.

M.S.

Share this post

Comments (5)

 • Jovana Reply

  Konačno da neko na pravi način prati i da nas obaveštava o sumnjivim i nelogičnim odlukama i izglasavanjima određenih stvari na lokalu… To do sada obično nismo imali u našem lokalnom novinarstvu…

  PS. Molim Vas napišete kako napreduje izgradnja fabrike La Line Verde u Dobrincima (Opština Ruma), s obzirom da ostali lokalni mediji o tome ne smeju ništa da napišu…

  Srdačan pozdrav!

  December 6, 2016 at 5:39 pm
  • Milan Stijačić Reply

   Poštovana Jovana.

   O celom poslu vezanom za La Line Verde,ću svakako govoriti.To je poražavajuća Srbobranska priča!
   Trenutno sam zatrpan podatcima koje mi građani šalju,a govore o trenutnoj vlasti,da sada jednostavno nemam vremena. Ovu priliku bih iskoristio da se zahvalim svima koji pokušavaju da mi pomognu u tome, da blagovremeno obavestim građane o svemu što se dešava u našoj Opštini,i da ih zamolim da imaju strpljenja.
   Vama hvala na podršci.

   December 6, 2016 at 6:40 pm
 • punisher Reply

  Biće i čestić…izglasan pa povučen,slavicemo kako dolikuje????

  December 6, 2016 at 6:16 pm
 • Sramota Reply

  Strasnoi….. nisu ga sagradili , mogu ga i dati…

  December 6, 2016 at 8:43 pm
 • Ljube Reply

  Ni manjeg sela ni vise vesti , svako jutro mi pocne nekom vasom mahinacijom. Nezelim vise nista znati ,sto manje znam manje glava boli!!!

  December 7, 2016 at 8:10 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *