Fikus predsednik.

Fikus predsednik.

Od kada je postao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški  se bavi najtežim i najnezahvalnijim poslom: traga za dokazima svoje potrebnosti.

Rezultati još nisu vidljivi, ili se zbog viših  interesa brižljivo skrivaju od građana.

Iz kancelarija našeg predsednika na pitanja zainteresovanih, redovno daju rutinski odgovor: „Još uvek tražimo. Čim dođemo do konkretnijih saznanja, bićete obavešteni.“

Prema neslužbenim informacijama, u kabinetu predsednika opštine,  se sve dimi od aktivnosti. Predsednik intenzivno obavlja brojne poslove, a gro njegovih napora, skoncentrisan je na pokušaje otkrivanja, što bi to bili njegovi poslovi. Čovek po ceo dan neumorno dirinči, da bi shvatio šta mu je činiti, tvrdi naš izvor, koji je želeo ostati anoniman.

Naš izvor, iz njegove kancelarije, potvrđuje, da je Radivoj Paroški mislio ozbiljno, kada je nakon smene Čestića, izjavio da za razliku od svog prethodnika, u ulozi predsednika „neće biti fikus, nego kaktus“. Sada je, kažu, sav predan pronalaženju i utvrđivanju ovlašćenja kojima bi se konačno definisao status kaktusa. Navodno  ga je,pre par dana,  čistačica  zatekla kako se – tragajući za ravnopravnim sagovornikom, nekim ko će ga zaista moći razumeti – direktno obraća fikusu smeštenom pored radijatora:

„Šta bih danas mogao raditi, a da to bude od kapitalnog značaja za našu opštinu?“

„Što god radi predsednik opštine, to je od kapitalnog značaja za istu“, navodno je rekao fikus, „a ako ne radi ništa, onda je to za opštinu i najkorisnije.“

Međutim, stil predsednika Paroškog sasvim je drugačiji i ne može se reći da uludo gubi vreme. U glavi mu pulsira zgusnuti kalendar: susret s Raletom , poseta pletiljama u penzionerskom, poseta poljoprivrednom imanju u Turiji, susret sa Raletom, poseta ZZ Srbobran, poseta Savki Lazić i njenom udruženju,susret sa koordinatorom, poseta penzionerima, susret sa Raletom, poseta toaletu, susret sa ženom iz prosvete!

Sve ga to, prema našim izvorima, ispunjava mešavinom umora i teskobe, jer ne može prevideti gadnu zakonomernost: što je više prisutan, to je manje nužan; što ga više imaju, to ga manje trebaju…

– „Samo šetam, a ništa ne odlučujem“, navodno se požalio prijatelju.

– „Ali, ti odlučuješ gde ćeš šetati, zar ne?“ navodno je kazao prijatelj i dao mu gumenu  bombonu, preostalu od novogodišnjih paketića.

Naši izvori tvrde, da je predsednik već duže vreme pritisnut  teškim brigama, o naravi skupštinskih odbornika i očuvanju kvalitetne većine. Jasno mu je, da bi demokratski sistem bez njega bio nezamisliv, ali je sva prilika da bi funkcionisao sasvim isto, kao i s njime.  Nezamislivost, prema tome, proizlazi samo iz činjenice, da u demokratskom sistemu ne bi bilo njega.

Je li to dovoljno?  Ili nije?

Otkad su mu šefovi “iskazali” poverenje, nakon smene Čestića, tvrdi naš izvor, čini mu se kao da je preuzeo dužnost ugledne ličnosti. Od konkretnijih zaduženja “učestvuje” u izboru novih članica kabineta, čistačica, poljočuvara, a ostatak vremena je samo “ugledna” ličnost.

Koja je, funkcija ugledne ličnosti?

„Funkcija ugledne ličnosti unutar demokratskog poretka je da svojoj nepotrebnosti  osiguraš odgovarajući dignitet“, navodno mu je rekao fikus.

Ali, kako bi jedan fikus mogao razumeti muke, jednoga ozbiljnog “kaktus”političara?

Naš izvor tvrdi, da ga manjak ovlašćenja čini sve sitnijim u vlastitim očima, a Radivoj i onako ima problema s dioptrijom.

Tako je, kroz uzaludno traganje za dokazima svoje potrebnosti, u glavi predsednika opštine Srbobran,  evoluirala ideja, o proširenju ovlašćenja predsednika opštine.

Prema našim izvorima, događaj koji je presudio da zamisao bude  iznesena, se dogodio na Kopaoniku, gde mu je veoma bliska osoba sasula u lice jednostavno pitanje: ”Ko si ti? Gde to vodiš Srbobran? Je li opština-opština, ili botanička bašta?”

 

Nekoliko dana  kasnije, Radivoj  je na sastanku sa koordinatorom, oštro  odbacio špekulacije da on za sebe traži nova ovlaštenja.

Ili u prevodu na razumljiv jezik: Uneredio se.

A, kako i ne bi?

Na tom sastanku koji je počeo veoma oštro, “šef”  ga je dočekao sa ispruženom  rukom i prstom uperenim prema njemu, a Radivoj  je ne pitajući, pokušao uzeti celu ruku.

-”Nisam te zvao da bih se sa tobom rukovao, već  da bi popričali o tvojim ambicijama”.

.- „Mislio sam, ako mi već pružate prst, da nije problem…“ zamuckuje Paroški.

– „Nemojte brzati sa zaključcima, predsedniče. Pružio sam vam srednji prst.“

Naši izvori iz gradcke kuće tvrde, da je hladan prijem inicijative za sitne promene ovlašćenja, predsednika Paroškog bacio u tmurno raspoloženje. Ponizila ga je sopstvena stranka. Ponižava  ga  i koalicija. Niko ga ne doživljava ozbiljno, osim Raleta i Milice.  Mada su mu i oni sumljivi !

Šta ako su mu nakon odlaska Čestića, poklonili poverenje samo zbog toga jer su znali da neće moći odlučivati ni o čemu?

Šta ako su u njegovom slučaju, primereno funkciji s koje je moguće počiniti znatniju štetu – umesto sadržaja birali ambalažu?

Zar je on toliko loša ambalaža?

Zar je samo sveden, na naizgled “uglednu ličnost”?

-„Možda su me loše razumeli!“ navodno je rekao fikusu i uputio mu pogled pun nade, tvrdi naš izvor.

– „Zato sam sad sve lepo stavio na papir. Evo, sastavio sam programski spis pod naslovom “Zašto bismo imali predsednika opštine  sa većim ovlašćenjima”?,  tu je sve precizno razjašnjeno, pa neka se objavi u medijima.“

„Fuj, još jedan kojem nije dovoljno da ga zalivaju i iznose na dnevno svetlo“, navodno je pomislio fikus, mrzovoljno čitajući ponuđeni dokument. „Ideja nije loša“, navodno je rekao, ali tekst je previše opširan. Nije za široku publiku. Moraš to radikalno skratiti i pojednostavniti. Ne možeš ljude opet daviti  marksističkim prolivima.“

-„Dobro, skratit ću, pojednostavnit ću, nije problem… Odakle da počnem?“

-„Najbolje je početi od naslova.“

-„Šta fali naslovu? Meni je on savršeno jednostavan i razumljiv.“

-„Kod uveravanja, kao i kod dobrog novinarstva, sva je tajna u sažimanju“, navodno mu je rekao fikus.

„Umesto naslovnog pitanja: Zašto bismo imali predsednika opštine s većim ovlašćenjima?, jasnije postavljeno pitanje glasi: Zašto bismo imali predsednika opštine?“

Share this post

Comments (26)

 • Milos Reply

  Je li opština – opština ili botanička bašta?
  Vrhunac ludila.

  March 5, 2019 at 5:06 pm
 • Jovan Reply

  “Nemojte brzati sa zaključcima pružio sam vam sredji prst”.
  BRAVO.BRAVO.BRAVO.

  March 5, 2019 at 5:30 pm
 • Ivana Reply

  Fikus ili Cirkus predsednik!

  March 5, 2019 at 6:40 pm
 • Clan Reply

  Predsedniče sela čujem da “sitno brojiš”, neka neka napredsednikovao si se ! NE PONOVIO SE!

  March 5, 2019 at 6:47 pm
 • Sneza Reply

  Platila bih da znam šta je uradio predsednik kada ga ovako bonbardujete.

  March 5, 2019 at 7:48 pm
  • Milan Stijačić Reply

   Nemorate plaćati.
   Sve nas je prevario i ponizio.

   March 5, 2019 at 7:53 pm
   • Osmeh Reply

    I ja sam to primetio,i cini mi se vec komentarisao.Imam utisak da ovo prelazi u neko licno prepucavanje sa Paroskim.On je produkt jednog naopakog partokratskog sistema koji je progutao drzavu i mislim da o tome treba vise posvetiti paznje.Ja sam misljenja da relativno korektno obavlja funkciju predcednika opstine u datim okolnostima.

    March 6, 2019 at 6:17 am
 • Milorad Reply

  Prevara je to stara al je zaboravio skime ima posla , to jest i suvise polete zaigra se i onda bum tras… a taman je mislio da je sve prevario i pobedio. Neka imaće vremena da se kaje!

  March 5, 2019 at 8:01 pm
 • Jole Reply

  E SADA NI JE NE MOGU VIŠE DA SUTIM .Zar svi vi koji tapsete gosp. Stijačića i bodrite mislite da da ćete ostati netaknuti 😝. Opozicija misli da je 8 godina bila na vlasti i istrenirala pa kao sada ajde opet da probamo. Neću lično da imenujem nisam toliko “hrabar” ali pojedinci koji šetaju svake subote sledeći su na tapetu kod gosp. Milana.
  Pri klubu sam od 2008 sve i svašta video i doživeo . Najbolje je bilo kada sam tek došao , došao i još brze otišao oznacen kao nepoželjan i narko diler 🤪. Ali Ok . Tri predsednika preživeo . Prošle godine možda malo brzopleto i ne razmišljajući ušli smo u Srpsku ligu koja nije realna za našu sredinu i jednostavno pre skupa. Da smo sada nastavili opet bi se vrteli u krug i opet ništa ne bi ucinili za Srbobransku decu. Mora da priznam i naglasim bez obzira na sve negativne komentare da je predsednik gosp. Paroski na svaku našu molbu sto se tiče kluba imao razumevanja i pružio pomoć koliko je to bilo moguće i realno. Zato smo odlucili uz konsultaciju sa lokalnom samoupravom i gosp. Paroskog da istupimo iz lige i da nam cilj bude samo Srbobranska deca.
  Kao prvi korak smo ukinuli članarine i koliko toliko izasli roditeljima u susret. Odgovorno tvrdim da su nas deca kojih momentalno imamo preko 80 jedni od najbolje opremljenih u celoj Vojvodini. To nije omogućio ni Janko ni Marko nego lokalna samouprava na celu sa gosp. Paroškim. E sad će biti evo ga “ Naprednjak” ali ok bolje napred nego nazad. Nikada ni u jednom momentu nisam ušao u klub zvog sopstvenog interesa sto mogi i da dokažem svima onima koji ne veruju. Niti mi treba posao, niti bilo kakva usluga ili nešto slično .
  Bolje utrosite energiju na prave stvari nego sto šetate i derete obuću . Dajte neki konkretan predlog , gosp. Paroski će vas saslušati u to sam ubedjen.
  Kad se osvrnem ja ne znam da li je ikada neko hvalio bilo kojega od bivsih predsednika.
  Ni jedan nije bio dobar . Pa koga bi vi hteli ???

  March 5, 2019 at 9:08 pm
  • Osmeh Reply

   Istupili iz takmicenja i jos se hvale tim!Evo predlazem da svi sportski klubovi iz opstine sa svojim seniorskim ekipama istupe iz takmicenja i nastupaju samo sa mladjim kategorijama.I ako je moguce dobiju svi 150000 din mesecno za te potrebe kao FK Srbobran.

   March 6, 2019 at 6:30 am
   • Jole Reply

    Osmeh ili bez , nemaš ti pojma zato ne lupetaj.
    Nisam imao nameru da se raspravljam sa bezimenima ali mora da ti objasnim neke stvari posto vidim da si “zatrovan” pričama iz kafane.
    Kao prvo svi Klubovi u opštini Srbobra predaju finansijski plan na kraju godine za narednu godinu na osnovu čega se utvrdjuje visina mesečne dotacije klubovima koju isplaćuje SS Srbobran.
    A posto vidim da ste u sve upućeni i imate uvid u svu dokumentaciju mada u vecini slučajeva netačno , pogledajte na šta konkurišu svi klubovi.
    Sve i jedan klub u nameri da dodje do sto većeg budžeta gura decu u prvi plan a u njih ne ulazu ništa . Mladje kategorije se finansiraju od članarina i sponzora.
    Srbobran ima preko 80 dece sto nemaju ostala tri kluba zajedno.
    Vidim koliko ste bili zainteresovani za seniore , bilo vas je toliko iz srbobrana na utakmicama da si mogao izbrojati na prste. Sada ste našli da se bunite da nema seniora . Vi ne znate šta hoćete i to sto hoćete nećete . Dodjite i pomozite , treba ograda da se farba, trava da se kosi itd. Pokažite koliko volite Srbobran a ne samo da pametujete. I za tvoju informaciju nije 150.000 nego 137.500. A posto si pametnjakovic sigurno znaš da racunas , a ako ne uzmeš lepo digitron. Četiri trenerske plate i domar su 96.000 bez sudija, bez troškova putovanja , bez troškova održavanja terena, bez komunalija itd. Slobodno dodjite i uverite se svi vi koji slušate priče po kafanama

    March 6, 2019 at 10:07 am
    • Osmeh Reply

     Vrlo nekorektno od Vas da kazete da ostali klubovi ne ulazu nista u mladje kategorije.Nekorektno i neistinito.Samo bih Vas pitao,zarad istine,da li ste vi u taj finansijski plan koji ste predali za 2019.,po kom vam je odobreno kako kazete 137000din mesecno,ubacili i troskove seniorske ekipe ?

     March 6, 2019 at 11:09 am
    • Aprilili Reply

     Jole opusti se onaj drugi klub sa rajcura je dobio pre 2 ili 3 godine 400 hiljada za turnir koji nisu odrzali a pare isparile tako da nema potrebe da se pravdas znamo da si ti “postenjacina”

     March 16, 2019 at 8:56 pm
 • Komšija Reply

  Osmoeh pa odluči se jel dobar ,el nije dobar predsednik . Sasvim konkretno obavlja svoj posao, gde ti živiš u Diiznilend ? Jole bolje i ti malo šetaj subotom , čisto zbog zdravlja i ne preteruj u hvalospevima…

  March 6, 2019 at 8:28 am
  • Jole Reply

   Aaaahahaha hvala na brizi za moje zdravlje, a to da sam najbolji to je tačno

   March 6, 2019 at 10:45 am
 • Komšija Reply

  Jole kad kažeš Paroški misliš Kružević?

  March 6, 2019 at 8:30 am
 • Milan Stijačić Reply

  To što radite sa vašim komentarima koji nemaju veze sa temom, možete da zaboravite.
  U buduće neće biti objavljen ni jedan komentar sa kojim se pokušavaju razvodniti tekstovi i čitaoci skrenuti sa teme o kojoj se piše.

  March 6, 2019 at 12:14 pm
 • Dosta nam bivših Reply

  Juče sam bio na protestu i više ne dolazim dok ga vode bivši(Gaja i traktorista Djemba).
  Aman ljudi,zar su to promene???Malo mu bilo 8 godina,zadužio selo sa 2 miliona euro,ni jednu firmu nije otvorio i sa svima nas posvadjao.Hoćemo nove ljude,obrazovane,ostvarene sa vizijom spasa Srbobrana i ostanka mladih.Jebo vas Gaja i njegovi poltroni…

  March 10, 2019 at 2:53 pm
 • Više ne dolazim Reply

  Sinoć je polovina okupljenih napustila skup kad je Gaja uzeo mikrofon,nećemo bivše prevarante kao ni sadašnje!!!
  Samo je još G–a falio,ali posvadjani su…nema para,nema ni drugara

  March 10, 2019 at 8:29 pm
 • Zorana Reply

  Jel te uredniče,jel miting vodio preko mikrofona onaj što su mu naprednjaci dali za glasanje 400.000 din da se otvori Zmaj Jovina ulica…jujuju pa gde taj prevarant da drži govor,malo mu bilo,što ništa ne radi?
  Taj bi opet leba bez motike,lepo mu bilo u politici,a sad i naplaćuje kad glasa za naprednjake.Naprednjaci sve uništiše u selu,a ovaj bi da njegovi traktoristi to i izoru,e zato je na protestu sve manje ljudi!

  March 11, 2019 at 7:38 am
  • Upitnik Reply

   Ajd videćemo kad se u Srbobranu formira stranka Vuka Jeremića (čujem za 10 dana). Možda malo stranačke discipline i neka poznata lica za govornicom malo razdrmaju pospane? Ili je protestima u Srbobranu Gaja svojim pojavljivanjem već presudio?

   March 11, 2019 at 11:48 am
  • Milan Stijačić Reply

   Samo ih posmatram.
   Nije vreme da iznosim ništa o toj tako zvanoj opoziciji,što neznači da neću kada se pojave na sledećim izborima.
   Oni neće da shvate i porihvate da je njihovo vreme prošlo,baš kao i sadašnjoj vladajućoj garnituri.
   NI BIVŠI NI SADAŠNJI.

   March 11, 2019 at 2:35 pm
 • Dogorelo do nokata Reply

  Malo se naroda skupilo, krenulo da se širi, ovaj bi da drži slovo. Osam godina mu malo bilo. Šta on da ponudi on i traktori, da nas zaoru do kraja. Ne znam a ovaj bio gradonačelnik Novog Sada, tek on ima šta da nam kaže. Zovite mlade iz sela samo oni, obrazovane i poštene ili oni to da pokrenu ili da se namestimo, pa neka nas ovi jašu dok je legnemo.

  March 11, 2019 at 11:30 am
 • Dogorelo do nokata Reply

  Malo se naroda skupilo, krenulo da se širi, ovaj bi da drži slovo. Osam godina mu malo bilo. Šta on da ponudi on i traktori, da nas zaoru do kraja. Ne znam a ovaj bio gradonačelnik Novog Sada, tek on ima šta da nam kaže. Zovite mlade iz sela samo oni, obrazovane i poštene ili oni to da pokrenu ili da se namestimo, pa neka nas ovi jašu dok ne legnemo.

  March 11, 2019 at 11:40 am
 • Aca Reply

  Od ovih gorih nije bilo, Gaja je imao 8 godina, ništa nije uradio, ajd zdravo i jedni i drugi. Šta da radimo, koga da biramo, nezadovoljstvo je ogromno?
  Izbori će za par meseci, ne želim ni da pomislim da će ovi još 4 godine vladati, a uništili nas. Onda smo gotovi, katanac.

  March 11, 2019 at 5:06 pm
 • Obraz nije nikad ni imao Reply

  Fikusu je bitno da održi stranku,a što se Srbobran gasi i gubi jednu po jednu instituciju,za njega je manje važno.Zapošljava isključivo sns članove kod nas,iz svih okolnih opština,ne bi li se dodvorio šefu.Iskreno,lošiju,bezobrazniju i primitivniju vlast nismo imali,tako da ne čudi što se gradjani porodično iseljavaju.Ništa se ne gradi 3 godine,budžet se gubi u “magli”,pred izborni hvalospevi se više i ne pominju a segedinac se krpio za 53 miliona!!!
  Ma nije on fikus,on je kikiriki predsednik!!!

  March 12, 2019 at 9:32 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *